Промяна на правната отговорност на превозвачите съгласно Конвенцията CMR, за превози на територията на Румъния.

Считано от 14.05.2024 г. румънското законодателство, регулиращо автомобилния транспорт на товари, беше изменено. В частност това засяга правната отговорност на превозвачите съгласно конвенцията CMR, за превози на територията на Румъния.

Съгласно последните изменения е въведено ограничение по отношение на прилагането на конвенцията CMR относно отговорността на превозвача, в случай на национален транспорт в Румъния. Предвидената отговорност на превозвача при повреда  на товара е ограничена до 2,5 USD на килограм бруто тегло, следователно размерът на обезщетението не може да надвишава еквивалента в леи на 2,5 USD за килограм бруто тегло.

Това означава, че за вътрешни превози на товари в Румъния или за такива, идващи от чужбина, които се разтоварват в склад в Румъния и след това се организира дистрибуцията до получателя, за сегмента на дистрибуция (или събиране, ако случаят е за износ) – отговорността съгласно CMR е ограничена до законната сума от 2,5 USD на килограм. В случай на международен транспорт, в международния сегмент до дистрибуторския хъб в Румъния, CMR покритието остава непроменено в рамките на ограничението от 8,33 SDR на килограм, а в националния сегмент хъб до получател, новото ограничение е от 2,5 USD на килограм.

 

 

Свържете се с нас

13 + 13 =

Анкета

Уважаеми клиенти,

Оценете услугите ни тук!

Виж повече