Какво означава АДР в транспорта и логистиката?

 

 

ADR е съкращение от френски („Accord Dangereux routier“ или „Accord européen relatif au transport international des marchandises Dangereuses par Route“) на Европейското споразумение за транспорт на опасни товари по шосе, прието от ООН през 1957 г. До днес, то е актуализирано многократно, за да отговори на променящите се нужди и развиващите се потребности на логистиката.

В рамките на споразумението опасните товари са разпределени в 9 категории (класове), всеки от които определя начина на транспортиране, манипулиране и съхранение на стоките.

Те биват класифицирани като опасни заради веществата, които съдържат и могат да са вредни за здравето, за околната среда или чистотата. Някои от тях могат да представляват сериозна заплаха за живота и здравето на хората, животните и растенията. С цел да се гарантира безопасността при манипулирането, транспортирането и съхранението на тези продукти се е наложило регулирането на тези дейности с международни споразумения.

 

Знаете ли, че …..

ако сте производител, търговец, износител, вносител, превозвач, складодържател на стоки класифицирани като опасни, сте длъжни да назначите консултант по опасни товари във вашата компания, който да консултира и съблюдава за безопасното манипулиране, опаковане, етикетиране на стоките, да подготвя нужната документация и обучения за безопасност.

 

За какво служи споразумението АДР?

Споразумението за международен транспорт на опасни товари по шосе има за цел да установи и уеднакви законодателството в рамките на Европа за транспортиране на опасни товари по шосе с цел да осигури безопасността на хората, на околната среда и на собствеността.

Основни функции на споразумението АДР са:

– Класифициране на опасните товари: установява критерии за класифициране на опасните товари съобразно степента им на опасност.

– Установява техническите изисквания за пакетиране и етикетиране на стоките: установява техническите изисквания, на които трябва да отговаря опаковката на стоките, за да осигури безопасното транспортиране на опасните товари.

– Регламентира изискванията за документацията, която трябва да придружава товарите по време на транспорт: уточнява какви документи трябва да придружават опасните товари по време на транспорт вкл. товарителници, етикети, инструкции и документи за преминати обучения.

– Установява изискванията за превоз на опасни товари: Споразумението уточнява изискванията за безопасност, на които трябва да отговарят транспортните средства, шофьорите и транспортните компании, за да осигурят безопасно транспортиране на стоките.

Накратко, споразумението АДР е фундаментален инструмент за осигуряване на безопасното транспортиране на опасни товари по шосе, като намалява риска от инциденти и минимизира евентуалните вреди върху околната среда в случай на инцидент.

Класификация на опасните товари

Споразумението АДР установява класификация на опасните товари съобразно степента им на опасност. Класификацията се базира на критерии, които вземат под внимание физическите, химическите и токсикологичните свойства на опасните вещества, както и тяхното поведение при определени условия такива като налягане, температура или контакт с други вещества.

Опасните стоки са разделени в 9 класа на опасност, с отделен номер и символ за опасност. По-долу е представено краткото им описание:

Клас 1. Експлозиви: Вещества, които могат да се взривят под влиянието на горещина, триене, удар или други източници на запалване.

Клас 2. Газове: Вещества, които при нормална температура и налягане са в газообразно състояние и които могат да са запалими, отровни или задушаващи.

Клас 3. Запалими течности: Течни вещества, които могат да се запалят при определена температура.

Клас 4. Запалими, експлозивни и само-активиращи се твърди вещества: Твърди вещества, които могат да се запалят при контакт с въздух или да реагират силно при контакт с вода.

Клас 5. Окислители, органични пероксиди: Вещества, които могат да предизвикат изгарянето на други вещества.

Клас 6. Токсични и инфекциозни материали: Вещества, които могат да причинят вреда на здравето на хората или животните при вдишване, поглъщане или контакт с кожата.

Клас 7. Радиоактивни вещества: Вещества, които излъчват радиация и могат да причинят вреда на човешкото здраве и околната среда.

Клас 8. Корозивни материали: Вещества, които могат да увредят живи същества при контакт с тях.

Клас 9. Други опасни вещества и изделия: вещества и предмети, които представляват различни опасности, които могат да причинят щети на околната среда и не са включени в другите класове – литиеви батерии, магнити и др.

Запитване

suglasie

Анкета

Уважаеми клиенти,

Оценете услугите ни тук!

Виж повече