Какво представлява Telex Release? Замества ли морската товарителница? Кога се използва?

Какво представлява Telex Release? Замества ли морската товарителница? Кога се използва?

Ако превозвате стоки по море може би често чувате в ежедневието си термина Telex Release използван за вид морска товарителница.

Но какво всъщност представлява той?

Telex Release е телеграфното съобщение, с което отправното пристанище, разрешава на получаващото да предаде стоката на получателя без да бъдат представени оригиналните коносаменти.

Съществува възможност изпращачът на стоките да предаде един или всички издадени оригинални коносаменти на товарното пристанище. Агентът на товарното пристанище, по инструкция на изпращача, уведомява агента си на получаващото пристанище, че може да предаде стоките на получателя посочен в коносамента без да е необходимо той да представя оригинали на товарителницата.

Telex release е само съобщението, което агентът на товарното пристанище изпраща до агента на получаващото пристанище.

До изпращането на telex release може да се стигне, когато:

  1. Изпращачът и получателят са различни офиси на една и съща компания.
  2. Изпращачът не е подготвил навреме документацията. Корабът е пристигнал в разтоварното пристанище и няма време за изпращане по куриер на оригинални коносаменти.

Откъде идва името Telex Release?

Машината показана на картинката се нарича телекс или вид телепринтер, който може да изпраща и получава текстови съобщения, като използва телеграфската услуга.

Телексът е бил един от най-популярните методи за комуникация с корабите докато са в открито море. Той е предшественик на имейла.

Инструкциите за освобождаване на стоките от агента на изпращащото пристанище до агента на получаващото пристанище се нарича Telex Release, защото в миналото такива инструкции са се предавали по телекс.

Въпреки, че в наши дни информацията се предава по имейл, наименованието Telex Release остава, защото дълги години тя е достигала до всеки край на света най-бързо именно благодарение на телекса.

 

Каква тогава е разликата между Telex Release и Express release?

Ключовата разлика между двете е че:

  • Telex release се изпраща, когато има физически издаден комплект от оригинални коносаменти, които са разпечатани и предадени на отправното пристанище.
  • Express Release се изпраща за коносамент наречен Sea waybill, за който не се издават оригинали, а само копия. Те не подлежат на прехвърляне. Възможно е документът да не бъде издаден физически, а да остане само в електронен вид.

Анкета

Уважаеми клиенти,

Оценете услугите ни тук!

Виж повече