Отражение на инфлацията върху цените на международен и вътрешен превоз на товари по шосе

Скъпи клиенти и партньори,

През последните две години транспортните фирми в ЕС са изложени на рекордна инфлация на разходите за дейността им. Всички образуващи цената компоненти са засегнати от това увеличение на разходите.

На първо място това са разходите за труд на водачите, които между 2021 и 2023 се увеличават с 16,4 % за международни шофьори, а между 2023 и 2024 – 10.4 % Освен това значително увеличение се отбелязва в разходите за функциониране и издръжка на компанията (заплати, административни, технологични, енергийни ресурси и т.н.) – 15,3 %, разходите за обновяване на автомобилите, поддръжка и ремонти на автомобилите – 13,4 %, както и пътните такси – 6,8 % средно за ЕС.

Само за 2023 година инфлацията на разходите за транспорт на стоки извън компонента гориво е 6,3% средно за ЕС. За 2024 до момента статистиката показва увеличение от още 6,8%. (източник: Comité national routier: Observatoire économique du transport routier : Les coûts du TRM).

Същевременно в България индексът на потребителските цени от януари 2022 до юни 2024 според НСИ е 120,8% т.е. НСИ отчита за периода инфлация от 20,8 %.

Освен обичайно познатите ни и измервани фактори, които изброихме по-горе, тежестта в разходите на предприятията се увеличава още от:

  • Колебанията в ангажиментите, не-планираното намаляване или увеличаване на обема на дейностите на предприятията, а оттам постоянно променящи се обеми на работа за транспортните компании, както нагоре, така и надолу водят до неефективно използване на ресурсите, както човешки, така и материални.
  • Увеличените разходи свързани с намирането, задържането и обучението на служителите, които са обичайни при постоянен недостиг на персонал на всички нива

В тази динамична ситуация с грижа за вас и вашия бизнес и с цел да можем да продължим да предоставяме сигурни, регулярни, професионални и надеждни услуги, се налага да увеличим базовите цени на всички договорени тарифи. Тъй като сме отразили вече надбавката за гориво и тъй като няма изследвания в България, които могат да отразят инфлацията на останалите компоненти на транспорта, се базираме на средноевропейските стойности, отнасящи се до транспорта и увеличението на разходите за дейността, извън горивото.

Сумарната инфлация налага увеличаването на всички базови тарифи.

С грижа за Вашия бизнес и ясната представа, че е чувствителен към разходите за транспорт, дори в условията на повишена инфлация не сме предприемали актуализация на цените на база инфлация, а сме отчитали само изключително динамичната компонента – гориво.

От 1-ви септември 2024 г. се налага всички договорени тарифи за международен и вътрешен транспорт ще бъдат увеличени с 13,1%, което ще успее да компенсира увеличените разходи и ще ни помогне да задържим нивото на предоставяните услуги.

С грижа за Вашия бизнес, продължаваме да търсим и предлагаме решения, които да отговарят на нуждите и очакванията Ви.
Оставаме на разположение за въпроси, коментари и консултации.

Можете да разчитате на нашата подкрепа и съпричастност, както досега.

С уважение:
Екипът на Акт Лоджистик АД
Тел: 02/807 45 45
Имейл: Info@act-logistics.com/
София, 05.08.2024 г.

 

Анкета

Уважаеми клиенти,

Оценете услугите ни тук!

Виж повече